Toekomstige regels drone

Toekomstige ontwikkelingen regels drone

In eerste instantie krijgen drones alleen toegang tot een gedeelte van het luchtruim. U mag alleen vliegen op veilige afstand van gebouwen en mensen. Ook moet u afstand houden met andere luchtvaartuigen. Dit is nodig omdat de risico’s op controleverlies en neerstorten nu nog te groot zijn.

In stappen toegang tot luchtruim

Misschien komen er in de toekomst drones beschikbaar waarbij de risico’s op incidenten klein zijn. Dan mogen deze drones ingezet worden op plaatsen die nu nog te risicovol zijn. Bijvoorbeeld industriegebieden, boven gebouwen of boven mensen.

Op termijn wil de overheid ook vliegen buiten zichtbereik toestaan. Ook dit kan pas als er betrouwbare apparatuur beschikbaar komt. Onder andere om te navigeren en om de afstand tot andere luchtvaartuigen te bepalen.

De huidige regels voor het zichtbereik bij drones staan in de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Europese regelgeving

De Europese Unie wil dat er harmonisatie van Europese regelgeving komt voor het vliegen met drones. Dit houdt in dat de lidstaten van de Europese Unie dezelfde regels voor drones krijgen.  

Nederland helpt hier ook aan mee. Nu al bepaalt de EU de regels voor drones van meer dan 150 kilo. Met het bepalen van de andere regels voor drones in Nederland, houdt de overheid rekening met de plannen van de EU. 

Verder in dit onderwerp

Zie ook